top of page
Indrumator:
prof. Marius Ududec
 

Elev:

Galanton Andrei-Constantin

Colegiul Național ”Petru Rareș” Suceava          

Prezentare

      Esports (Electronics Sports sau prescurtat eSports, e-sports) este termenul  utilizat in cadrul competițiilor de jocuri video pe calculator, majoritatea dintre ele organizate si dedicate jucatorilor profesioniști.

      În prezent, eSports a devenit o adevarată industrie, care genereaza profit pentru companiile producătoare de hardware, pentru organizatorii de evenimente, dar în mod special pentru jucători, care pot ajunge la încasări record din premiile acordate in cadrul diferitelor evenimente de pe glob.

      Fiind un fan al acestui tip tip de sport am ales să fac o prezentare al acestui fenomen. Astfel, acest proiect va conține o analiză detaliată a tot ceea ce înseamna eSports.

Prezentare

Conceptul de eSports

          eSports (cunoscut și sub numele de sporturi electronice, esporturi, e-sport, jocuri profesionale (video)) este o formă de competiție folosind jocuri video. Cel mai frecvent, eSports ia formă unor concursuri de jocuri video organizate, multiplayer, în special între jucători profesioniști. Cele mai frecvente genuri de jocuri video asociate cu eSports sunt strategia în timp real, luptă, shooter-ul pentru prima persoană (FPS) și arenă de luptă online multiplayer (MOBA). Turnee precum Internațional, Campionatul Mondial al Ligii Legendelor, Seria Evolution Championship și Intel Extreme Masters oferă transmisiuni live ale competiției și premii pentru concurenți.

            Cu toate că competițiile on-line și offline organizate au fost de mult timp o parte a culturii jocurilor video, acestea au fost în mare parte între amatori pană la sfârșitul anilor 2000, când participarea jucătorilor profesioniști și a spectatorilor în aceste evenimente a înregistrat o mare creștere a popularitătii. Mulți dezvoltatori de jocuri dezvoltă acum în mod activ spre o subcultură profesională eSport.

Istoria eSports

            Cea mai veche competiție cunoscută de jocuri video a avut loc la 19 octombrie 1972 la Universitatea Stanford pentru jocul Spacewar. Studenții au fost invitați la "Intergalactic Spacewar olympics ", al cărei premiu mare a fost un abonament de un an la Rolling Stone. Campionatul Space Invaders organizat de Atari în 1980 a fost cea mai timpuriu campionat de jocuri video la scară largă, atrăgând peste 10.000 de participanți în Statele Unite, stabilind jocuri competitive ca un hobby principal.

            Creșterea eSporturilor în Coreea de Sud. Se presupune că a fost influențată de construirea în masă a rețelelor de internet în bandă largă ca urmare a crizei financiare asiatice din 1997. Asociația Coreeană pentru e-Sport, un braț al Ministerului Culturii, Sportului și Turismului, a fost înființată în anul 2000 pentru a promova și reglementa eSporturile din țară.

            În aprilie 2006, federația echipelor G7 a fost formată de șapte echipe proeminente Counter-Strike. Scopul organizației a fost de a spori stabilitatea în lumea eSports, în special în ceea ce privește standardizarea transferurilor de jucători și colaborarea cu ligile și organizațiile. Membrii fondatori au fost 4Kings, Fnatic, Made in Brazilia, Mousesports, NiP, SK-Gaming, Team 3D. Organizația s-a dizolvat in anul 2009.

Participanți la Campionatele de Space Invaders din 1981

Introducere

   Tipuri de jocuri video

Meci desfășurat pe harta Dust II, jucătorul folosind un AK-47.

      Multiplayer online battle arena (MOBA), cunoscut ca și strategie și acțiune în timp real este un sub gen al jocurilor video de strategie în timp real, în care jucătorul controlează un singur caracter din una dintre cele două echipe. Obiectivul este distrugerea structurilor inamice cu ajutorul unităților generate periodic care au drum prestabilit. Jucătorii au în general abilități și avantaje variabile care se îmbunătățesc odată cu trecerea timpului și care contribuie la strategia echipei per ansamblu. MOBA este o fuziune între un joc de acțiune și un joc de strategie în timp real, jucătorii nu pot construi clădiri sau unități.
DotA a fost primul titlu major al genului și primul MOBA în care au fost organizate turnee sponsorizate. DotA a stat la baza jocurilor League of Legends și Heroes of Newerth, urmând o continuare: Dota 2.
      League of Legends (română Liga Legendelor) este un joc video online de tip Multiplayer online battle arena (MOBA) dezvoltat și comercializat de către Riot Games pentru Microsoft Windows și MAC OS. În Ianuarie 2014 peste 67 de milioane de persoane au jucat League of Legends, 27 de milioane într-o singură zi, și 7.5 milioane de jucători au fost conectați în același timp.
      League of Legends a generat o comunitatea competitivă activă care este în continuă creștere. În Europa și în America de Nord, Riot Games organiează League of Legends Championship Series, care constă în întrecerea a 8 echipe profesioniste de pe fiecare continent. Competiții regionale asemănătoare există în: China, Coreea, Taiwan și Asia de Sud Est. Aceste compleții regionale au apogeul la anualul Campionat Mondial de League of Legends, care în 2013 a avut un premiu de 1 milion de dolari și a atras peste 32 de milioane de vizitatori online.

Tipuri de jocuri video

        First-person shooter (FPS) este un gen de joc video centrat în jurul armei într-o perspectivă de primă persoană; adică, jucătorul tratează acțiunea prin ochii protagonistului. Genul împărtășește trăsături comune cu alte jocuri shooter, care, la rândul său, face ca acesta să se încadreze în jocul de acțiune al titlurilor. De la începutul genului, grafica avansată 3D și pseudo-3D a provocat dezvoltarea hardware.
Unul dintre cele mai cunoscute jocuri FPS este Counter-Strike:Global Offensive.
     Counter-Strike:Global Offensive (CS: GO) este un joc video multiplayer pentru prima persoană, produs de Hidden Path Entertainment și Valve Corporation. Acesta este cel de-al patrulea joc din seria Counter-Strike și a fost lansat pentru Microsoft Windows, Xbox 360 și PlayStation 3 în august 2012. Jocul pune două echipe împotriva celeilalte: Teroriștii și Antiteroriștii. Ambele părți au sarcina de a elimina celălalt în timp ce îndeplinesc și obiective separate, Teroriștii, în funcție de modul de joc, trebuie fie să instaleze bomba, fie să apere ostaticii, în timp ce Antiteroriștii trebuie fie să împiedice să fie plantată bomba, fie să salveze ostaticii . Există șase moduri de joc, toate având caracteristici distincte specifice acelui mod.

   Moduri de vizionare

Modul Spectator
      Pe lângă faptul că permite jucătorilor să participe la un anumit joc, mulți dezvoltatori de jocuri au adăugat caracteristici de observare dedicate în beneficiul spectatorilor. Acest lucru poate varia de la pur și simplu permițând spectatorului să urmărească jocul, la o interfață foarte modificată, care oferă spectatorilor acces la informații pe care chiar și jucătorii nu le pot avea. Starea jocului văzută prin acest mod poate tind să fie amânată cu un anumit timp, pentru a împiedica ambele echipe dintr-un joc să obțină un avantaj competitiv. Jocurile cu aceste caracteristici includ Counter-Strike: Offensive Global, Call of Duty, StarCraft II, Dota 2 și Counter-Strike.

Interfață modificată care oferă spectatorilor informații din timpul meciului

Moduri de vizionare

Internet live streaming
      Multe evenimente eSports sunt transmise online telespectatorilor prin intermediul internetului. Odată cu închiderea serviciului de difuzare Own3d în 2013, Twitch este de departe cel mai popular serviciu de streaming pentru eSports. Dreamhack Winter 2011 a ajuns la 1,7 milioane de telespectatori unici pe Twitch. În timp ce acoperirea evenimentelor live aduce de obicei cel mai mare număr de spectatori, recenta popularizare a serviciilor de streaming a permis indivizilor să difuzeze propriul gameplay independent de astfel de evenimente.
      O altă platformă importantă de streaming a fost MLG.tv. Rețeaua, care este specializată în convorbiri Call of Duty, dar găzduiește o serie de titluri de jocuri, a înregistrat o creștere a popularității, cu o creștere de 1376% a vizionării MLG.tv în primul trimestru al anului 2014. Call of Duty: Ghosts difuzat la evenimentul ML Games a atras peste 160.000 de telespectatori unici. Rețeaua, ca Twitch, permite utilizatorilor să se difuzeze prin jocuri, deși numai persoanele selectate pot utiliza serviciul. În ianuarie 2016, MLG a fost achiziționat de Activision Blizzard.

   Echipe si Asociaţii

      Gamerii profesioniști sau "pro gamerii" sunt adesea asociați cu echipe de jocuri și / sau cu asociații de jocuri mai largi. Echipe ca OPTIC Gaming, Evil Geniuses, echipa SoloMid, Eternity ERA, Cloud9, Fnatic, Mineski, Counter Logic Gaming, SK Telecom T1, Splyce, echipa EnVyUs și Natus Vincere constau din mai multe profesioniști. În plus față de premiul din câștigurile de la turnee, jucătorii pot primi și un salariu separat al echipei. Sponsorizarea echipei poate acoperi cheltuielile de călătorie în turnee sau hardware-ul de joc. Echipele dispun de sponsori pe site-ul lor, pe tricourile de echipă și pe reţelele de socializare, în 2016 cele mai mari echipe au media socială de peste 1,27 milioane. Asociațiile includ eSports Asociația Coreeană (KeSPA), Federația Internațională eSports (IeSF), Asociația eSports britanic, Comitetul eGames Internațional (IEGC) și Asociația eSports Mondiale (WESA).
      Atleții sportivi tradiționali s-au arătat interesați de eSports, exemple fiind Rick Fox investind în Echo Fox și investiţia lui Shaquille O'Neal în eSports NRG. Unele echipe de fotbal, cum ar fi Schalke 04 în Germania și PSG eSports în Franța, au proprietate în echipele eSports.

Echipe si Asociaţii

   Veniturile obținute prin practicarea acestui sport

      În ultimul raport al pieței eSports, cercetătorii de piață Newzoo cred că eSports în ansamblu va face venituri în valoare de 696 de milioane de dolari în 2017, cu audiența totală - fie fanii hardcore, fie cei care urmăresc doar campionatele mai mari - ajungând la 385 milioane. Până în 2020, acestea vor ajunge la 1,48 miliarde și respectiv 589 milioane. (Această sumă a veniturilor nu include banii proveniți din jocuri de noroc legate de eSports.)

Veniturile obținute prin practicarea acestui sport

Concluzie

În concluzie, consider că această analiză dovedește importanța eSportului în societatea contemporană, mai ales în rândul tinerilor, popularitatea acestui tip de sport crescând de la an la an, acest tip de sport dezvoltând atât spiritul de echipă dar și atenția jucătorilor. Cu toate că acest tip de sport nu este văzut prea bine de pesroanele în vârstă, el reprezintă o ramură a sporturilor cu un viitor strălucit.

Concluzie

Webografie

https://en.wikipedia.org/wiki/ESports
https://en.wikipedia.org/wiki/First-person_shooter
https://en.wikipedia.org/wiki/Counter-Strike:_Global_Offensive
https://ro.wikipedia.org/wiki/MOBA
https://ro.wikipedia.org/wiki/League_of_Legends
https://newzoo.com/insights/articles/esports-revenues-will-reach-696-million-in-2017/

Webografie
bottom of page